U bent hier
Stad Veurne is ook een bedrijf; NV-A Veurne vraagt zich af of dat bedrijf wel goed wordt bestuurd? Deel 3;‘Toevoegingen aan de Inventaris bouwkundig erfgoed’
Het zijn immers de steden en gemeenten die bevoegd zijn voor het inventariseren van bouwkundig en landschappelijk erfgoed op hun grondgebied. Ze nemen deze taak vrijblijvend op. Voor erkende onroerenderfgoedgemeenten is het een verplichting om het landschappelijk en bouwkundig erfgoed in hun gemeente te inventariseren. Intergemeentelijke onroerenderfgoeddiensten (IOED’s) kunnen steden en gemeenten ondersteunen bij het inventariseren.
De vraag is nu natuurlijk, hoe raakt die inventaris gevuld? Welnu, er moet een opdracht komen van de gemeente of stad. De gemeenten werden uiteindelijk bevoegd maar niet verplicht om ‘Toevoegingen aan de Inventaris bouwkundig erfgoed’ in te dienen. Behalve de erkende onroerende erfgoedgemeenten waar Veurne niet op de lijst staat?
Blijkbaar waren in West-Vlaanderen weinig toevoegingen, maar Veurne diende geen enkele nieuwe inventaris in? Voor zover we weten nam Veurne geen enkel initiatief om dit te doen tot maart 2024. Het stadsbestuur zou het aanvullen van de inventaris dus op de valreep uitbesteedt. hebben? Wil dat zeggen dat Veurne ver achterloopt op de rest van de Vlaamse erfgoedsteden? Als je kijkt naar twee kloosters en het station te Veurne kan je moeilijk zeggen dat Veurne veel doet voor zijn erfgoed?
We vragen verduidelijking aan stad Veurne want ons erfgoed is zeer belangrijk voor het "toeristisch Veurne" en de lokale handel.
In ieder geval vragen we meer aandacht voor ons erfgoed.