U bent hier
Gemeenteraadsnieuws april; verwaarlozing ‘Klooster Pannestraat 3’ - Westhoek opnieuw geconfronteerd met vluchtelingen - zaden bloemenmengsel
23.2 Interpellatie van Dirk Kesteloot, raadslid: Door het Departement Omgeving is er op 21/02/2024 een PV voor verwaarlozing ‘Klooster Pannestraat 3’ opgemaakt en doorgestuurd naar het stadsbestuur.
Door het Departement Omgeving is er op 21 febr ll een PV voor verwaarlozing ‘Klooster Pannestraat 3’ opgemaakt en doorgestuurd naar ons stadsbestuur. In het PV en de bijlagen wordt herhaaldelijk gewezen op de omvangrijke aanwezigheid van een heel agressieve huiszwam die zich ook kan verspreiden naar aanpalende panden. Wat gaan jullie hiertegen ondernemen? Worden omwonenden in kennis gesteld van deze problematiek? Wat zijn de doelstellingen van het stadsbestuur met andere eigendommen met een zekere erfgoedwaarde (al dan niet beschermd) in de binnenstad die leeg staan? Zo is de muziekschool recent verhuisd naar het Suikerpark. Is dit pand het zelfde lot beschoren als het voormalig klooster van de blauwe zusters?
In een krantenartikel (HLN maart 2019) liet het bestuur in de pers noteren het project genegen te zijn, zie link:https://www.hln.be/veurne/stad-zet-licht-op-groen-twee-veurnse-kloosters... . Welke motieven liggen aan de grondslag van deze genegenheid voor het project?
Als het stadsbestuur de plannen van de ontwikkelaar zo genegen is, waarom wordt er vanuit het stadsbestuur niet opgetreden tegen het verval van het pand in kwestie? Eigenaars van percelen die in slechte staat van onderhoud zijn (bijvoorbeeld doorgroeiend onkruid) krijgen GAS-boetes opgelegd. Dit gebeurt ook in onze stad. Welke boetes of sancties werden reeds door het stadsbestuur opgelegd aan de eigenaar van beide kloosters? Is het stadsbestuur op de hoogte van eventuele plannen van de eigenaar om het pand te doen declasseren als monument?
De voorzitter deelt mee dat de interpellatie naar de besloten zitting dient te worden verwezen. Dirk Kesteloot reageert dat de vragen gerust schriftelijk kunnen bezorgd worden.
23.3 Interpellatie van Dirk Kesteloot, raadslid: Omwille van acties tegen de vele migranten in Parijs en andere Franse steden worden we in de Westhoek opnieuw geconfronteerd met vluchtelingen (zie nieuwsberichten: boot Koksijde, meermaals overrijden van migrant op de E40, ik verwijs ook naar een soort wachtkamp in de Suikersite vorige week). Hoe kan onze politie dit allemaal bolwerken als er maar 1 patrouille is?
Deze interpellatie wordt beantwoord door Peter Roose, burgemeester. De lokale politie kan inderdaad het probleem niet alleen oplossen. Dit vraagt een structurele aanpak om de "runners" te kunnen strikken. Er werd medewerking gevraagd aan de federale politie, die bevoegd is voor mensenhandel en dat in principe MATA-teams heeft samengesteld om de afhandeling van illegale migranten voor haar rekening te nemen. Informatie rond eventuele acties kan ik helaas niet meedelen.
23.4 Interpellatie van Dirk Kesteloot, raadslid, inzake zaden bloemenmengsel: laat het zoemen met bloemen. Bestaat er een mogelijkheid om gratis bloemzaadjes (d.m.v. een bon) af te halen in onze stadsdiensten of uit te delen met de bloemenmarkt.
Deze interpellatie wordt beantwoord door Pascal Sticker, schepen. We onderschrijven dit zeker, maar moeten we telkenmale uitpakken om iets gratis uit te delen. Het aanbieden van een bloemenmengsel vormt een verrijking voor de flora en fauna. Belangrijk is dat hierbij gekozen wordt voor een inheems mengsel dat interessant is voor bestuivers. De voorbije jaren werden tijdens de bijenfeesten in het Vaubanpark reeds zakjes bloemenzaad uitgedeeld. Dit zal ook op 1 juni het geval zijn in het Suikerpark waar het bijenhotel wordt ingehuldigd, in samenwerking met de minaraad. Ook zullen aldaar alle aanwezige aanwezigen zaad ontvangen. Via het project Biodivers tuinieren in de Westhoek van RLW zetten we in op het verhogen van de biodiversiteit in de tuinen. Inwoners die een tuinbezoek aanvragen, krijgen van de tuincoach ook een zakje éénjarig akkerbloemenmengsel van Ecoflora. Eénjarig bloemenmengsel zijn echter slechts tijdelijk. Het zou nog beter zijn als we het aanleggen van vaste (meerjarige) bloemenweides met aangepast beheer, kunnen stimuleren. In het kader van het Kruisbestuiversplan zal een medewerker van het RLW, bioloog en gedoctoreerd op wilde bijen) de wilde bijen monitoren in de zones waar de groendienst een aangepast maaibeheer invoert. Dirk geeft mee dat mensen ook met een potje kunnen komen gezien bloemenmengsel toch ter beschikking heeft desnoods in een potje voor de inwoners. In Koksijde wordt het zo toegepast. Pascal reageert dat we het voortouw nemen hierin, maar Veurne doet mee aan bye bye gazon terwijl Koksijde dat niet doet.