U bent hier
Beschermd monument staat te vervallen
Blauwe Nonnenklooster en het Klooster der Zwartzusters in Veurne
De twee kloosters in Veurne zijn beschermd als monument. De eigenaar – die beide kloosters kocht- heeft sedert 2019 plannen om de beschermde panden te herbestemmen tot twee boetiekhotels met restaurant en feestzaal. Zowel het Veurnse stadsbestuur als agentschap Onroerend Erfgoed waren positief daarover. Misschien te positief?
Nieuwsblad Woensdag 26 oktober 2016 “Het gebouw van de Blauwe Zusters werd in 1998 voor circa 400.000 euro aangekocht”, zei een verbolgen oppositieraadslid Wouter Vanlouwe (N-VA). “Het studiebureau dat het restauratiedossier voorbereidde, kreeg ook nog eens een half miljoen euro. Het is dus verkocht voor de prijs van het studiebureau, gratis en voor niets. Bovendien geven ze het restauratiedossier er nog eens gratis bij. Met leningen en onderhoudskosten bijgerekend, verdwijnt hier om en bij de 700.000 euro in het riool. Ik vraag me af of burgemeester Peter Roose (Veurne Plus) en schepen Verfaillie hun eigen huis voor minder dan de helft zouden verkopen dan het eigenlijk heeft gekost.” Bovendien werd maar één keer overleg gepleegd met de dienst Erfgoed, beweert Vanlouwe. “Ze hadden toch de moeite moeten doen om een subsidiedossier in te dienen, zeker als je weet dat Veurne tegenwoordig tot tachtig procent subsidies kon terugkrijgen voor het renovatieproject. Het klooster had een paradepaardje kunnen worden.”
Zowel de burgemeester als de schepen van ruimtelijke ordening waren het project genegen. De burgemeester staat op een foto samen met de koper waar hij de sleutel overhandigd. De woorden van de schepen destijds in de krant van 26 maart 2019 ; “Schepen van Ruimtelijke Ordening Pascal Sticker (Veurne Plus) is het project genegen. Er komt een einde aan de jarenlange leegstand van beide beschermde monumenten. Er is in Veurne zeker plaats voor twee extra hotels. Het aantal overnachtingen is de voorbije zes jaar meer dan verdubbeld naar 56.000.” Beide hotels zullen de eerstkomende jaren de deuren openen”.
Resultaat op heden
Sedert de aankoop verslechtert de toestand van beide beschermde kloosters en gebeurt er niets meer op het terrein”, weet Dirk Kesteloot (N-VA), gemeenteraadslid in Veurne te vertellen.
Door de pers werd al veel geschreven over deze aan – en verkoop. We stellen ons nog veel vragen bij dit alles. Vooral over het verloop van de verkoop, de koper, toestaan vergunning desondanks petitie met 300 handtekeningen, weigering vergunning door de provincie en het verdere verloop met o.a. plannen voor de aanleg van een parking. Veel vragen en was het college van burgemeester en schepenen voldoende zorgvuldig bij deze verkoop. Men kon toch vermoeden dat het verkrijgen van een bouwvergunning niet over een leien dak zou verlopen en hoe zeker was men van de goede bedoelingen van de koper?.
Gemeenteraadslid Dirk Kesteloot zal tijdens de gemeenteraad het college van burgemeester en schepenen om uitleg vragen. Wordt vervolgd.