Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) maakt 583.223 euro vrij voor een rioleringsproject in de Duinkerkestraat in Veurne

Op 1 april 2024

De financiële steun is gericht om er de waterkwaliteit zo snel mogelijk te verbeteren. “De waterkwaliteit kan ook in onze stad nog beter. Vandaag de dag stroomt er nog steeds teveel huishoudelijk afvalwater naar onze waterlopen, met alle gevolgen voor de waterkwaliteit en ons leefmilieu.

De rioleringsgraad in Vlaanderen bedraagt op dit moment 88%. Het gevolg is dat nog te veel ongezuiverd afvalwater wegstroomt naar de waterlopen: beekjes, vijvers, rivieren en de zee. Dat is mede de oorzaak dat slechts 1 van de 195 waterlopen in Vlaanderen in goede staat is. Om die waterkwaliteit grondig te verbeteren maakt minister Demir dit jaar 122 miljoen euro vrij.

Elke gemeente in Vlaanderen kon in aanmerking komen voor maximum 2 projecten. Ook Veurne diende een dossier in en werd finaal geselecteerd voor financiële steun vanuit Vlaanderen. Zo krijgt de stad 437.417 euro voor riolerings- en wegeniswerken in de Duinkerkestraat ten westen van de Europalaan. De totale raming voor het project bedraagt trouwens 950.975 euro.

Vlaanderen kan enkel lokale besturen financieel ondersteunen
Vlaanderen is zelf geen rioolbeheerder en kan dus enkel de steden en gemeenten  financieel ondersteunen zodat investeringen sneller plaatsvinden. De budgetten die onze minister Zuhal Demir daarvoor uittrok de voorbije jaren waren nog nooit zo hoog. Dankzij haar inspanningen wordt binnenkort ook in de Duinkerkestraat de waterkwaliteit verbeterd en de zuiveringsgraad verhoogd.

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is